www.autoelektronika.hu - Autó kényelmi és védelmi elektronika

Immobiliserek / Rablásgátlók


INFORMÁCIÓ: 06 (20) 411-33-92     /    

Immobiliserek

Indításgátló rendszereket nemcsak azokba a járművekbe ajánlunk beszereltetni, amelyekben semmilyen védelem nincs, hanem kiegészítő védelemként szinte mindenbe. Közismert titok, hogy a gyárilag beszerelt chippes kulcsokra a tolvajok egy idő után megtalálják az ellenszert. Ez sajnos minden típusra vonatkozik, mondjon bármit is a márkaszervíz.

A védelmi rendszerek telepítése bizalmi dolog, a tulajdonos és a telepítő szervíz magánügye. Ezeknek a készülékeknek előnye az egyedi beszerelés és a nagy típusválaszték. Hatásosabbak is talán az utólag szerelt védelmi eszközök, melyekre nem tud a tolvaj előre felkészülni és jó eséllyel otthagyja, ha bíbelődni kell vele. Ezért is kérik biztosító társaságok bizonyos nagyértékű autóknál CASCO szerződés megkötése feltételeként.
Természetesen a '95 előtt gyártott, gyári védelem nélkül szerelt járművekben sem elhanyagolandó a meglétük, mivel ezek a járművek lassan koruknál fogva lesznek veszélyeztetett példányok.
Indításgátló rendszerekről beszélünk az egyszerű, úgynevezett trükköcskék beszerelésénél, vagy a klasszikus immobiliser készülékeknél, ahol a jeladó kulcsot a műszerfalra szerelt aljzatba kell dugni.A mostani modernebb technikát képviselik a transponderes immobiliserek, melyeknek előnye nem csak a kényelem, hanem hogy a készülékből semmi nem látszik felszerelve. A kárpit alá elrejtett vevőantenna pedig szinte bárhova elrejthető, ezzel is nehezítve a tolvaj dolgát.


Rablásgátlók

A rablásgátló rendszerek az immobiliserek speciális testvéreinek tekinthetõek. A cél szintén az illetéktelen eltulajdonítás megakadályozása, csak teljesen más irányból közelíti meg a problémát.

Jelen esetben engedi a jármûvet elindítani, és csak kis idõ elteltével, figyelmeztetõ hang és fényjelzések kiséretében kezdi meg a jármû leállítását - idõt hagyva a tulajdonosnak a titkos azonosításra, vagy tényleges lopás esetén a forgalomban résztvevõ többi jármû reakciójára. A tulajdonosnak nincs más dolga, mint minden indítás után azonosítania magát. Sõt, a rendszer azonosítást kérhet akkor is, ha járó motornál kinyílik a vezetõ- vagy az összes ajtó közül valamelyik. A rendszer ezzel megakadályozza a használat közbeni jármûrablást. Megkímél bennünket attól, hogy nekünk kelljen esernyõvel, retiküllel vagy napi sajtóval felfegyverkezve megvédenünk az autónkat. Inkább a másik irányba menekülve probáljunk segítséget keresni.
Ezt a rablásgátlás funkciót manapság már sok riasztókészülék is tudja különösebb felár nélkül. Ha valaki túl egyszerûnek találná a titkos gombbal vagy más jellel való azonosítást, annak természetesen létezik rablásgátló készülék PIN kódos, vagy közelítõ kártyás azonosítással.


A lap tetejére | Főoldal | Kapcsolat | ÁSZF
www.autoelektronika.hu